Ta fagprøve – øk egen kompetanse mens du er i jobb
Hitra kommune har inngått samarbeid med faglærere på Guri Kunna VGS med mål om å få flere medarbeidere til å ta fagbrev i barne- og ungdomsarbeiderfag og helsefag. Prosjektet har vært under planlegging siden starten av 2023. I oktober ble det avholdt informasjonsmøte for interesserte medarbeidere.
– Nå har vi 17 påmeldte medarbeidere, et antall vi er veldig fornøyd med. I tillegg har Frøya kommune meldt på en ansatt, som vil delta fra desember av, sier Ragnhild Bjørvik Nygård, rådgiver ved HR-seksjonen i Hitra kommune. Samarbeid med fylkeskommunen og Guri Kunna VGS Prosjektet benytter seg av praksiskandidatordningen, en privatistordning organisert av Trøndelag fylkeskommune. I denne ordningen er det visse kriterier som må oppfylles for å ta fagbrev. Man må bestå tverrfaglig teorieksamen, deretter dokumentere fem års relevant arbeidspraksis, og til slutt bestå den praktiske fagprøven. Blant deltakerne har de fleste allerede noen års praksis. I tillegg til arbeidspraksis gis det uttelling for bestått videregående opplæring og andre beståtte fagbrev. Det er til slutt fylkeskommunen som godkjenner praksisen som medarbeiderne sender inn til godkjenning.
Første trinn
– Første trinn i dette løpet er å bestå tverrfaglig teorieksamen. Det er her vi har fått hjelp av to fantastiske faglærere på Helse- og oppvekstfag ved Guri Kunna VGS, Monica Helen Sæther og Hilde Kristin Nilsen. De startet opp i november med faste samlinger med deltakerne. På samlingene går de igjennom teori, fagbegrep og oppgaveskriving. Vi er veldig heldige som har fått Monica og Hilde Kristin med på laget. De tilfører prosjektet en faglig tyngde, som var helt avgjørende for å få dette til, sier Bjørvik Nygård. Viktig å være en attraktiv arbeidsgiver Samlingene gjennomføres på Guri Kunna VGS i deler av arbeidstiden, og Hitra kommune støtter undervisningen med tilrettelegging og innkjøp av skolebøker. Resterende innsats er opp til medarbeiderne selv.
Motivasjon og egeninnsats
– Det som kreves for å fullføre, er motivasjon og egeninnsats. Så skal vi tilrettelegge det vi kan rundt, og tilføre ressurser der det trengs, fortsetter Bjørvik Nygård. Første mulighet for melde seg opp til teorieksamen kommer etter jul. Selve eksamen avholdes til våren 2024. Deretter følger dokumentasjon av praksis og oppmelding til praktisk fagprøve.
Rekruttere og beholde kompetanse
– Prosjektet har mål om å rekruttere og beholde kompetanse. Vi ønsker å gjøre oss attraktiv som arbeidsgiver, samtidig som vi satser tungt på våre egne medarbeidere. Vi jobber kontinuerlig for å øke andelen faglærte, spesielt innen oppvekst og helse og omsorg, der behovet er størst. Nå gjør vi det vi kan for å støtte våre egne medarbeidere i et løp mot å bli faglærte, avslutter Bjørvik Nygård..